Roberta » Specials » Gevaarlijke vulkanen

De 16 gevaarlijkste vulkanen op aarde volgens het IAVCEI

De 16 meest gevaarlijkste vulkanen op aarde zijn levensbedreigend. Hoe gevaarlijk zijn deze vulkanen tijdens een vulkaanuitbarsting? Welke organisatie bepaald dat vulkanen zo gevaarlijk zijn dat ze op de lijst van de 16 meest gevaarlijkste vulkanen ter wereld staan? Welke vulkanen staan op deze lijst? Welke wetenschappelijke verklaring is er voor de regelmatig voorkomende heftige vulkaanuitbarstingen en zware aardbevingen in het vulkanisch gebied Ring van Vuur?

Meest gevaarlijkste vulkanen ter wereld

Van de ruim 15.000 vulkanen op aarde zijn er 16 heel gevaarlijk. Wie of wat bepaald dat een vulkaan in aanmerking komt op de titel: meest gevaarlijke vulkaan ter wereld? Welke kenmerken bezit een vulkaan om de titel gevaarlijk te verdienen? Wat doet de internationale en wetenschappelijke vereniging van vulkanologie? Welke vulkanen staan op de lijst van de meest gevaarlijkste vulkanen ter wereld? Hoe gevaarlijk is een gevaarlijke vulkaan? Welke 16 vulkanen staan op de lijst van de meest gevaarlijke vulkaan op aarde? Welke Europese vulkanen staan op deze lijst? Meer informatie in het volgende artikel: Meest gevaarlijkste vulkanen ter wereld.

Vulkanen en aardbevingen: Ring van Vuur

Veelvuldig voorkomende aardbevingen en vulkaan uitbarstingen zijn een bekend fenomeen in een ringvormig gebied rondom de Grote Oceaan. Dit gebied staat bekend als de Ring van Vuur (The Ring of Fire). In dit gebied zijn maar liefst 65 gevaarlijke vulkanen en ruim 100 zeer actieve vulkanen. Zware aardbevingen komen in dit gebied vaak voor. Welke wetenschappelijke verklaring is er voor deze vele aardbevingen en vulkaanuitbarstingen in de Ring van Vuur? Welke vulkanen bevinden zich in de Ring van Vuur en staan ook op de lijst van de 16 meest gevaarlijkste vulkanen op aarde? Meer informatie in het volgende artikel: Vulkanen en aardbevingen: Ring van vuur.

Merapi vulkaan Indonesie, een gevaarlijke supervulkaan?

De strato vulkaan Merapi op Java, Indonesië, is een van de actiefste vulkanen ter wereld. De laatste vulkanische uitbarsting was in het jaar 2006, er vielen toen twee doden. Volgens vulkanologen staat de Merapi op het punt van uitbarsten. Op dit ogenblik is de vulkaan sinds enkele weken weer actief. Alle bewoners rond de zuidflanken van deze vulkaan worden aangeraden om zich voor te bereiden op een evacuatie wegens de dreigende eruptie. Gevaarlijke gloeiwolken zijn levensbedreigend en bedekken alle leven af met een dikke laag as. Overlevingskansen zijn voor mens, dier en natuur minimaal, behalve als ze op tijd konden vluchten. Een kennismaking met deze indrukwekkende Indonesische Merapi vulkaan in het volgende artikel: Merapi vulkaan Indonesie, een gevaarlijke supervulkaan?.

Pico del Teide, Tenerife, een levensgevaarlijke vulkaan

De vulkaan Pico El Teide op Tenerife (Spanje) staat op de lijst van de 16 meest gevaarlijkste vulkanen op aarde. Waarom is de vulkaan op Tenerife zo levensgevaarlijk? Wanneer was de laatste uitbarsting? Wat kan er gebeuren met de toekomstige uitbarsting van de vulkaan El Teide volgens de vulkanologen? Is Pico del Teide de hoogste en grootste vulkaan van Europa? Bestond er ooit een oervulkaan op Tenerife? El Pico del Teide: een indrukwekkende vulkaan op een heel klein eilandje. Meer informatie over deze reus van een berg in het volgende artikel: Pico del Teide, Tenerife, een levensgevaarlijke vulkaan.

Gevaarlijke Russische vulkaan: Avatsja-Korjakski in Kamtsjatka

De Russische vulkaan Avatsja-Korjakski in Kamtsjatka behoort tot de 16 meest gevaarlijkste vulkanen ter wereld. Deze Russische vulkaan is een stratovulkaan en een bijzonder actieve vulkaan. Hoe gevaarlijk is deze Russische vulkaan? Een kennismaking met deze indrukwekkende stratovulkaan in Rusland, aan de rand van de Ring of Vuur: hoe explosief zal de toekomstige vulkaanuitbarsting zijn? Wanneer was de laatste vulkaanuitbarsting? Is dit de gevaarlijkste vulkaan ter wereld?
Meer informatie in het volgende artikel: Gevaarlijke Russische vulkaan: Avatsja-Korjakski in Kamtsjatka .

Amerikaanse vulkaan Mount Rainier: levensgevaarlijk

De Amerikaanse vulkaan Mount Rainier zou veel gevaarlijker zijn dan de vulkaan Mount Helen. Mount Rainier wordt zelfs gezien als 1 van de meest gevaarlijke vulkanen op aarde. Toch zal de toekomstige vulkaanuitbarsting veel minder explosief zijn dan tijdens de explosieve uitbarsting van Mount Helen in 1980. Hoe komt het dat deze Amerikaanse vulkaan zo levensgevaarlijk is? Hoe komt het dat Mount Rainier alles zal vernietigen in zijn directe omgeving? Meer informatie in het volgende artikel: Amerikaanse vulkaan Mount Rainier: levensgevaarlijk!.

Galeras vulkaan, Nariño, Colombia een gevaarlijke vulkaan

De Colombiaanse vulkaan is een zeer actieve vulkaan die met grote regelmaat verhoogde vulkanische activiteiten laat zien. Het jaar 2009 kende deze vulkaan maar liefst 10 vulkaanuitbarstingen! De bedreigde zone moet iedere keer naar veiliger oorden gebracht worden, een evacuatie van zo´n 8000 man. Door de explosieve karakter staat de Colombiaanse vulkaan op de lijst van meest gevaarlijke vulkanen op aarde. De vulkaan staat in de Ring van Vuur, een circelvormig gebied met veel gevaarlijke vulkanen. Meer informatie over deze indrukwekkende Colombiaanse vulkaan in het volgende artikel: Galeras vulkaan, Nariño, Colombia een gevaarlijke vulkaan.

Grootste vulkaan op aarde: Mauna Loa Hawai, heel gevaarlijk

De grootste vulkaan ter wereld is de Mauna Loa schildvulkaan op Hawaï (Amerika). Deze schildvulkaan heeft een doorsnede van 80 kilometer! Ook deze vulkaan op Hawaï staat op de lijst van de 16 meest gevaarlijke vulkanen op aarde. Hoe gevaarlijk is deze vulkaan? Is dit de zwaarste berg ter wereld en drukt door het enorme gewicht van deze vulkaan de aardkost 8 kilometer dieper de aarde in? Staat de hoogste berg ter wereld op Hawaï? Meer informatie in het volgende artikel: Grootste vulkaan op aarde: Mauna Loa Hawai, heel gevaarlijk.

De Japanse vulkaan Sakurajima, zeer gevaarlijk en actief

De Japanse vulkaan Sakurajima is behalve een zeer gevaarlijke ook een zeer actieve stratovulkaan. Is dit de meest actiefste vulkaan op aarde? Deze Japanse vulkaan heeft een Stromboli type eruptie, wat maakt dit type vulkaanuitbarsting zo levensgevaarlijk? Het jaar 2010 gaat de Japanse vulkaan Sakurajima alle vulkaanuitbarsting records verbreken. Staat deze vulkaan op de lijst van de meest gevaarlijke vulkanen ter wereld? Meer informatie over deze indrukwekkende vulkaan is te lezen in het volgende artikel: De Japanse vulkaan Sakurajima, zeer gevaarlijk en actief.

Santa Maria vulkaan Guatemala, zeer gevaarlijk en actief

De stratovulkaan van Guatemala, de Santa Maria vulkaan, is een gevaarlijke vulkaan. Een van de meest explosieve en gewelddadige vulkaanuitbarsting van de vorige eeuw, was afkomstig van deze Santa Maria vulkaan. Waar ligt deze vulkaan in Guatemala? Waarom is deze vulkaan uit Guatemala, de Santa Maria met de Santiaguito, krater, nou zo gevaarlijk? Staat deze vulkaan op de lijst van de meest gevaarlijke vulkaan op aarde? Meer informatie over deze indrukwekkende vulkaan in het volgende artikel: Santa Maria vulkaan Guatemala, zeer gevaarlijk en actief.

IAVCEI internationale en wetenschappelijke vereniging van vulkanologie

IAVCEI is de internationale en wetenschappelijke vereniging van vulkanologie en zij bestuderen overal op aarde vulkanen. Om de gevaren en de werking van vulkanen beter te begrijpen is het noodzakelijk dat er een betere samenwerking en communicatie plaatsvindt tussen de verschillende wetenschappelijke disciplines op het gebied van vulkanologie. IAVCEI stimuleert deze samenwerking en communicatie. Wat doet het IAVCEI nog meer? Meer informatie in het volgende artikel: IAVCEI internationale vereniging van vulkanologie.

Filippijnse vulkaan Mount Taal, gevaarlijk en actief

De Filippijnse vulkaan Mount Taal is een originele vulkaan: hij ligt in het zoetwatermeer Taalmeer en bestaat uit een klein eiland met slechts 311 meter hoogte. De Filippijnse vulkaan is een stratovulkaan, kegel, en vertoont sinds 1991 permanente seismische activiteiten: de vulkaan is actief! Wanneer was de laatste vulkaanuitbarsting? Hoe gevaarlijk is deze vulkaan eigenlijk? Meer informatie in het volgende artikel: Fillippijnse vulkaan Mount Taal, gevaarlijk en actief.

Gevaarlijke vulkaan Unzen Nagasaki Japan

De Japanse vulkaan Unzen, in het zuiden van Japan, is een gevaarlijke vulkaan. De Japanse vulkaan staat op de lijst van de meest gevaarlijke vulkanen op aarde, samengesteld door de internationale en wetenschappelijke vereniging van vulkanologen. Deze Japanse vulkaan kent een van de meest dodelijke vulkaanuitbarsting in 1792 van de Japanse geschiedenis. Hoe gevaarlijk is deze Japanse vulkaan? Meer informatie in het volgende artikel: Gevaarlijke vulkaan Unzen Nagasaki Japan.
De Amerikaanse vulkaan Mount Rainier: levensgevaarlijk!

De Amerikaanse vulkaan Mount Rainier: levensgevaarlijk!

De Amerikaanse vulkaan Mount Rainier zou veel gevaarlijker zijn dan de vulkaan Mount Helen. Mount Rainier wordt zelfs gezien als 1 van de meest gevaarlijke vulkanen op aarde. Toch zal de toekomstige v…
De Japanse vulkaan Sakurajima, zeer gevaarlijk en actief

De Japanse vulkaan Sakurajima, zeer gevaarlijk en actief

De Japanse vulkaan Sakurajima is behalve een zeer gevaarlijke ook een zeer actieve stratovulkaan. Is dit de meest actiefste vulkaan op aarde? Deze Japanse vulkaan heeft een Stromboli type eruptie, wat…
Filippijnse vulkaan Mount Taal, gevaarlijk en actief

Filippijnse vulkaan Mount Taal, gevaarlijk en actief

De Filippijnse vulkaan Mount Taal is een originele vulkaan: hij ligt in het zoetwatermeer Taalmeer en bestaat uit een klein eiland met slechts 311 meter hoogte. De Filippijnse vulkaan is een stratovul…

Galeras vulkaan, Nariño, Colombia een gevaarlijke vulkaan

De Colombiaanse vulkaan is een zeer actieve vulkaan die met grote regelmaat verhoogde vulkanische activiteiten laat zien. Het jaar 2009 kende deze vulkaan maar liefst 10 vulkaanuitbarstingen! De bedre…
Gevaarlijke Russische vulkaan: Avatsja-Korjakski, Kamtsjatka

Gevaarlijke Russische vulkaan: Avatsja-Korjakski, Kamtsjatka

De Russische vulkaan Avatsja-Korjakski in Kamtsjatka behoort tot de 16 meest gevaarlijkste vulkanen ter wereld volgens het IAVCEI. Deze Russische vulkaan is een stratovulkaan en een bijzonder actieve…

Gevaarlijke vulkaan Unzen Nagasaki Japan

De Japanse vulkaan Unzen, in het zuiden van Japan, is een gevaarlijke vulkaan. De Japanse vulkaan staat op de lijst van de meest gevaarlijke vulkanen op aarde, samengesteld door de internationale en w…

Grootste vulkaan op aarde: Mauna Loa Hawaï, heel gevaarlijk

De grootste vulkaan ter wereld is de Mauna Loa schildvulkaan op Hawaï (Amerika). Deze schildvulkaan heeft een doorsnede van 80 kilometer! Ook deze vulkaan op Hawaï staat op de lijst van het IAVCEI, de…

IAVCEI internationale vereniging van vulkanologie

IAVCEI is de internationale en wetenschappelijke vereniging van vulkanologie en zij bestuderen overal op aarde vulkanen. Om de gevaren en de werking van vulkanen beter te begrijpen is het noodzakelijk…

Meest gevaarlijke vulkanen ter wereld

Van de ruim 15.000 vulkanen op aarde zijn er 16 heel gevaarlijk. Wie of wat bepaald dat een vulkaan in aanmerking komt op de titel: meest gevaarlijke vulkaan ter wereld? Welke kenmerken bezit een vulk…

Merapi vulkaan, Indonesie, een gevaarlijke supervulkaan?

De strato vulkaan Merapi op Java, Indonesië, is een van de actiefste vulkanen ter wereld. De laatste vulkanische uitbarsting was in het jaar 2006, er vielen toen twee doden. Volgens vulkanologen staat…
Pico del Teide, Tenerife, een levensgevaarlijke vulkaan

Pico del Teide, Tenerife, een levensgevaarlijke vulkaan

De vulkaan Pico del Teide op Tenerife (Spanje) staat op de lijst van de 16 meest gevaarlijkste vulkanen op aarde. Waarom is de vulkaan op Tenerife zo levensgevaarlijk? Wanneer was de laatste uitbarsti…
Santa Maria vulkaan Guatemala, zeer gevaarlijk en actief

Santa Maria vulkaan Guatemala, zeer gevaarlijk en actief

De stratovulkaan van Guatemala, de Santa Maria vulkaan, is een gevaarlijke vulkaan. Een van de meest explosieve en gewelddadige vulkaanuitbarsting van de vorige eeuw, was afkomstig van deze vulkaan. W…
Vulkanen en aardbevingen: ring van vuur

Vulkanen en aardbevingen: ring van vuur

Aardbevingen en vulkaan uitbarstingen zijn een bekend fenomeen in een ringvormig gebied rondom de Grote Oceaan. Dit gebied staat bekend als de Ring van Vuur (The Ring of Fire). In dit gebied zijn maar…
Gepubliceerd door Roberta op 26-01-2011, laatst gewijzigd op 18-03-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.