Roberta » Specials » Vulkanen in europa

Vulkanische gebieden in Europese landen

Europa kent enkele vulkanische gebieden: de Azoren van Portugal, de Canarische eilanden van Spanje, De vulkanen Etna en Vesuvius in Italie en oa de Griekse Cycladen. De langste vulkaan uitbarsting ooit duurde 6 jaar en vond plaats op Lanzarote. De hoogste vulkaan in Europa is de machtige El Teide op Tenerife. De meest explosieve vulkaan uitbarsting ooit was vermoedelijk de Santorini vulkaan in de Griekse cycladen. Ook Nederland heeft een vulkaan, de onderwater vulkaan Zuidwal.

Vulkanen in Griekenland: Griekse cycladen

Griekenland kent een van de meest actieve vulkanische gebieden van Europa: geregeld zijn er (zware) aardbevingen veroorzaakt door platentektoniek. De belangrijkste vulkanen in Griekenland liggen op de Griekse Cycladen eilanden, waaronder Milos, Santorini en de onderwatervulkaan Kolumbo. Een van de meest heftigste vulkaanuitbarstingen ooit is afkomstig van de Griekse vulkaan Santorini. Ook op het vaste land van Griekenland is er een actieve vulkaan: Methana. Meer informatie in het volgende artikel: Vulkanen in Europa: Griekenland.

Vulkanen in Italie: Vesuvius en de Etna

Italië bezit de meeste vulkanen van Europa. Italië heeft een echt vulkanisch archipel, de Eolische eilanden waar vele vulkanen zich bevinden. Italië als vulkanisch gebied heeft zo´n 30 vulkanen, waaronder de bekende Vesuvius, de Etna en de Stromboli. Is de Italiaanse vulkaan de Etna de hoogste vulkaan van Europa? Een overzicht van de meest belangrijke vulkanen in Italië, en wanneer de laatste vulkanische erupties waren. Meer informatie over vulkanen in Italië in het volgende artikel: Vulkanen in Europa: Italie.

Vulkanen in Portugal, de Azoren en in Spanje, de Canarische eilanden

Europa kent enkele vulkanische gebieden, waaronder in Portugal op de Azoren en in Spanje op de Canarische eilanden. De hoogste vulkaan van Europa staat op Tenerife, Canarische eilanden, Pico El Teide een stratovulkaan met een hoogte van 3718 meter. De langste vulkaan eruptie ooit duurde 6 jaar en vond plaats op het Canarische eiland Lanzarote: in de vuurbergen, de Montañas del Fuego, dat begon op 1730.
Een overzicht van de belangrijkste vulkanen in Portigal en in Spanje in het volgende artikel: Vulkanen in Europa: Portugal en Spanje.

Vulkaan in Nederland: de Zuidwalvulkaan

Nederland heeft een vulkaan! Een heuse stratovulkaan, die zich ruim 2 kilometer onder de aardoppervlak bevindt, onder de Waddenzee en tussen het waddeneiland Vlieland en de Friese stad Harlingen in. Ten westen van het eilandje Griend bevind zich voor Nederland een zeer bijzonder natuurverschijnsel: de Nederlandse vulkaan de Zuidwalvulkaan. De top van de Nederlandse vulkaan werd in 1970 ontdekt tijdens een boring in de Waddenzee naar gasvelden. Wanneer was de Nederlandse vulkaan actief? Meer informatie over de Nederlandse vulkaan in het volgende artikel: Vulkaan in Nederland: de Zuidwalvulkaan.

Vulkanen in Frankrijk

Het vulkanische Centraal Massief in het zuidelijke centrum van Frankrijk wordt gedomineerd door ingeslapen vulkanen. Deze vulkaan regio in Frankrijk is een bijzonder mooi en indrukwekkend vulkaanlandschap, ideaal voor liefhebbers van rust, natuur, vulkanen en wandelaars. Wanneer was de laatste vulkanische uitbarsting in Frankrijk? Welke vulkaan is de hoogste Franse vulkaan? Werken de vulkanen in Frankrijk nog? Welk Frans vulkanisch hooggebergte is een uitstekend skigebied? Meer informatie over dit unieke vulkanisch gebied in Frankrijk in het artikel: Vulkanen in Frankrijk.

Vulkaan in Nederland: Zuidwalvulkaan

Nederland heeft een vulkaan! Een heuse stratovulkaan, die zich ruim 2 kilometer onder de aardoppervlak bevindt, onder de Waddenzee en tussen het waddeneiland Vlieland en de Friese stad Harlingen in. T…
Vulkanen in Europa: Griekenland

Vulkanen in Europa: Griekenland

Griekenland kent een van de meest actieve vulkanische gebieden van Europa: geregeld zijn er (zware) aardbevingen veroorzaakt door platentektoniek. De belangrijkste vulkanen in Griekenland liggen op de…

Vulkanen in Europa: Italië

Italië bezit de meeste vulkanen van Europa. Italië heeft een echt vulkanisch archipel, de Eolische eilanden waar vele vulkanen zich bevinden. Italië als vulkanisch gebied heeft zo´n 30 vulkanen, waaro…

Vulkanen in Europa: Portugal en Spanje

Europa kent enkele vulkanische gebieden, waaronder in Portugal op de Azoren en in Spanje op de Canarische eilanden. De hoogste vulkaan van Europa staat op Tenerife, Canarische eilanden, Pico El Teide…

Vulkanen in Frankrijk

Het vulkanische Centraal Massief in het zuidelijke centrum van Frankrijk wordt gedomineerd door ingeslapen vulkanen. Deze vulkaan regio in Frankrijk is een bijzonder mooi en indrukwekkend vulkaanlands…
Gepubliceerd door Roberta op 21-10-2010. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.