Roberta » Specials » Wandelen tenerife

Bijzondere vakantiebestemming: Tenerife

Voor velen staat Tenerife gelijk aan massatoerisme. Massa´s toeristen languit op het strand genietend van de eeuwig schijnende zon op de stranden in het zuiden. Verrassend is dat op slechts enkele kilometers afstand, volkomen verlaten natuurgebieden liggen om ontdekt te worden door wandelaars. Prachtige ruige natuur, indrukwekkende bergen, vulkanen, diepe ravijnen, unieke en zeldzame bossen en prachtige vergezichten. Wandelaars en natuurliefhebbers wanen zich alleen op de wereld!

Tenerife, vulkanisch van oorsprong

Tenerife, het grootste Canarische eiland van de archipel, komt als een indrukwekkende piramide uit de Atlantische Oceaan omhoog. Een absoluut hoogtepunt op Tenerife is letterlijk en figuurlijk El Pico Del Teide. Liefkozend door de eilandbewoners als “El Papa” (de vader) genoemd. Met zijn 3718 meter boven zeeniveau is deze (strato) vulkaan de hoogste berg van Spanje, en waakt als een vader over de andere Canarische eilanden. Het eiland, net als de andere Canarische eilanden, is vulkanisch. Dat Tenerife vulkanisch is van oorsprong is duidelijk terug te zien in het landschap, grillige bergen en rotsformaties, schitterende natuur en oorspronkelijke stranden van zwart vulkaanzand.

De andere eilanden zijn: El Hierro, La Gomera, La Palma (die samen met Tenerife de Spaanse provincie Tenerife vormen) en Lanzarote, Fuerteventura, die samen met Gran Canaria de Spaanse provincie Gran Canaria vormen. Alle Canarische eilanden, dus ook Tenerife, hebben de status van een autonome regio, wat een bepaalde mate van zelfstandigheid inhoudt.

Ontstaan van het eiland Tenerife

Oorspronkelijk bestond Tenerife uit 3 kleine eilandjes.
Het Tenogebergte in het westen is met zijn (geschatte) 17 miljoen jaar het oudste gedeelte van het eiland. In het noorden rees het Anagagebergte uit de oceaan en een paar miljoen jaar later rees het Adeje gebergte op uit de oceaan. Door vulkanische activiteit ontstond tussen deze drie kleine eilandjes de oude centrale oervulkaan (geschatte hoogte: 6000 m. Ongeveer 8 miljoen jaar geleden is de top van deze oervulkaan geïmplodeerd (vermoedelijk door een aardbeving veroorzaakt) en is nu een van de grootste geïmplodeerde kraters (17 km) ter wereld. Het natuurgebied Las Cañadas is de oorspronkelijke bodem van deze oervulkaan. Resten van deze oude oervulkaan liggen in de oceaan tussen het eiland La Palma en Tenerife in. Vermoedelijk is El Pico Del Teide zelf zo´n 500.000 jaar geleden ontstaan. Door alle uitbarstingen stapelden de lavalagen zich op elkaar en is Teide nu zoals hij is. De laatste vulkanische uitbarsting op Tenerife was in 1909, in de buurt van het bergdorpje Santiago del Teide.

Veelzijdig en met heerlijke temperaturen het hele jaar door

Een grote aantrekkingskracht van Tenerife is de grote veelzijdigheid en de heerlijke temperaturen het hele jaar door. De eilandbewoners gebruiken een duidelijke grens op het eiland: de snelweg. Alles tussen de snelweg naar de kust is toeristisch met toeristische prijzen en drukte. Alles vanaf de snelweg richting binnenland en de bergen staat gelijk aan rust en lokale prijzen. Alles vanaf de snelweg naar de binnenlanden staat gelijk aan uitstekende wandelmogelijkheden. Houd de snelweg ring in gedachten als je op zoek bent naar rust, ruimte en ongerepte natuur. Behalve een paradijs voor de zonliefhebbers is Tenerife een waar paradijs voor wandelaars. En alvast heel veel wandel plezier tijdens de vakantie toegewenst!

De special Wandelen Tenerife bevat de volgende artikelen:

Algemene wandelinformatie Tenerife

Veel kampeermogelijkheden zijn er niet te vinden op Tenerife. Ik ga er van uit dat je als wandelaar een appartement hebt gehuurd in het zuiden van Tenerife, zoals bv in Adeje, of in het noorden zoals bv Puerto de la Cruz, en dat je van daaruit dagelijks er op uit trekt om te gaan wandelen. Hier volgen enkele algemene informatie wat de vreugde van het wandelen zal bevorderen tijdens je vakantie op het heerlijke wandeleiland bij uitstek: Tenerife. Meer informatie in het volgende artikel: Algemene wandelinformatie Tenerife.

Klimaat Tenerife

Tenerife kent zeer aangename temperaturen. In de zomer liggen de temperaturen tussen de 30 a 35 graden en in de winter rond de 20 a 25 graden overdag. Winterzon heeft Tenerife volop aan de zuidkusten. Tenerife en de andere Canarische eilanden hebben een redelijk constant klimaat en worden hierdoor vaak als de eilanden van de eeuwige lente genoemd. Meer informatie in het volgende artikel: Klimaat Tenerife.

Las Cañadas, Tenerife

Las Cañadas is een natuurgebied hoog in de bergen van Tenerife en is de oorspronkelijke bodem van de geïmplodeerde oude oervulkaan. Hetr enige restant van deze oervulkaan is de indrukwekkende vulkaan El Teide. Het gebied is te vergelijken als een grote vallei omgeven door grote en imposante bergen. Letterlijk betekent Las Cañadas: “Doorgang tussen 2 hoge wanden.” Het gebied biedt fantastische wandelmogelijkheden! Meer informatie in het voplgende artikel: Las Cañadas, Tenerife.

Wandelen in het Anaga gebergte, Noord Tenerife

In het groene noordoosten van Tenerife ligt het Anagagebergte. Heerlijk wandelen in het natuurpark Anaga met het unieke bosgedeelte, met zijn nevelwouden waar je zeldzame flora tegenkomt van miljoenen jaren oud, Roque de Anambra (wat voor de oorsponkelijke bewoners van Tenerife, de Guanches, een heilige plek was) veldterrassen, beboste hellingen en met schitterende vergezichten. Zeker in het noorden is de kans groot dat je af en toe - letterlijk en figuurlijk! - met je hoofd in de wolken loopt! Heerlijk genieten van de stilte, de rust en de prachtige natuur! Meer informatie in het volgende artikel: Wandelen in het Anaga gebergte, Noord Tenerife.

Wandelen in het groene La Orotava vallei, Noord Tenerife

Het beroemde groene, vruchtbare, met z´n unieke flora, is de vallei van La Orotava. Het ligt in het noorden van Tenerife en strekt zich uit tot het redelijk rustige toeristische vissersdorp Puerto de la Cruz, ooit de grootste haven van Tenerife, tot los Realejos. Boven de vallei toornt indrukwekkend de vulkaan Pico del Teide (3718m) uit, die waakt over alle inwoners in de vallei. De vallei biedt uiterst goede wandelmogelijkheden. Het is daar heerlijk wandelen, en echt genieten tussen de bananen en druiven beneden de vallei naar de bossen hoger gelegen. Af en toe loop je door de mist wegens de laaghangende wolken! Prachtig! Meer informatie in het volgende artikel: Wandelen in het groene La Orotava vallei, Noord Tenerife.

Wandelen in het Teno gebergte van Tenerife

In het westen, noordwesten van Tenerife tot aan het schiereiland Punta de Teno ligt het Teno gebergte. Met zijn (geschatte) 17 miljoen jaar oude vulkanische gebergte, is dit het oudste gedeelte van het eiland. Dit gebergte is een regelrechte aanrader om te gaan wandelen. Prachtige vergezichten, waar je ook kijkt, je ziet overal bergen, diepe ravijnen, schitterende natuur en niets anders dan rust, frisse zeelucht en frisse berglucht en je goede humeur. Hier vergeet je de tijd compleet! Hier voel je je weer mens worden! Meer informatie in het volgende artikel: Wandelen in het oude Teno gebergte van Tenerife.

Wandelen in Vilaflor, het hoogste bergdorp van Tenerife

Vilaflor is het hoogst gelegen bergdorp van heel Spanje en ligt in de bergen aan de zuidkant van Tenerife. Op maar liefst 1500 meter hoogte ligt dit dorpje, tegen de zuidflank van de vulkaan Pico del Teide. Iedereen die vanuit het zuiden van Tenerife naar Pico del Teide rijd komt, in principe, langs dit prachtige dorpje. De groene hellingen, maar vooral de ontelbare oranje bloemen verwelkomen je al van verre. De bloemen zijn in een woord prachtig en opvallend. Achter Vilaflor en voor de vulkaan El Teide liggen prachtige bossen in de bergen waar je genietend van de stilte, heerlijk kan gaan wandelen! Dit is puur genieten en een grote aanrader! Meer informatie in het volgende artikel: Wandelen in Vilaflor, het hoogste bergdorp van Tenerife.

Auto huren Tenerife, Canarische eilanden.

Op Tenerife, Canarische eilanden, Spanje is een auto huren geen probleem. Goedkope autoverhuur kan op elk moment van de dag, ook online. Tenerife is een vakantie bestemming dat erg goed is te verkennen met een auto. De wegen zijn goed begaanbaar. Een auto huren doe je vooral om de indrukwekkende vulkaan El Teide en het prachtige maanlandschap boven te bezoeken, maar ook om naar de schitterende wandelbestemmingen te rijden. De wegen in de bergen zijn smal, maar goed. Ter plaatse kan je uitstekend een auto huren! Meer informatie in het volgende artikel: Auto huren Tenerife, Canarische eilanden.
Klimaat op Tenerife

Klimaat op Tenerife

Tenerife kent zeer aangename temperaturen. In de zomer liggen de temperaturen tussen de 30 a 35 graden en in de winter rond de 20 a 25 graden. Winterzon heeft Tenerife volop aan de zuidkusten. Tenerif…
Las Cañadas, Tenerife

Las Cañadas, Tenerife

Las Cañadas is een natuurgebied hoog in de bergen van Tenerife en de oorspronkelijke bodem van de geïmplodeerde oude oervulkaan. Het gebied is te vergelijken als een grote vallei omgeven door grote en…

Wandelen in het groene La Orotava vallei, Noord Tenerife

Het beroemde groene, vruchtbare, met z´n unieke flora, is de vallei van Orotava. Het ligt in het noorden van Tenerife en strekt zich uit tot het redelijk toeristische Puerto de la Cruz, ooit de groots…

Wandelen in Vilaflor, het hoogste bergdorpje van Tenerife

Vilaflor is het hoogst gelegen bergdorp van Tenerife en ligt in de bergen aan de zuidkant van Tenerife. Op meer dan 1400 meter hoogte ligt dit dorpje, tegen de zuidflank van de vulkaan Pico del Teide.…
Wandelen in het Teno gebergte van Tenerife

Wandelen in het Teno gebergte van Tenerife

In het westen, noordwesten van Tenerife tot aan het schiereiland Punta de Teno ligt het Teno gebergte. Met zijn (geschatte) 17 miljoen jaar oud, is dit het oudste gedeelte van het eiland. Dit gebergte…
Wandelen in het Anagagebergte, Noord Tenerife

Wandelen in het Anagagebergte, Noord Tenerife

In het noordoosten van Tenerife ligt het Anagagebergte. Heerlijk wandelen in het natuurpark Anaga met het unieke bosgedeelte, met zijn nevelwouden waar je zeldzame flora tegenkomt van miljoenen jaren…

Algemene wandelinformatie Tenerife

Veel kampeermogelijkheden zijn er niet te vinden op Tenerife. Ik ga er van uit dat je als wandelaar een appartement hebt gehuurd in het zuiden van Tenerife, zoals bv in Adeje, of in het noorden zoals…
Auto huren Tenerife, Canarische eilanden

Auto huren Tenerife, Canarische eilanden

Op Tenerife, Canarische eilanden, Spanje is een auto huren geen probleem. Goedkope autoverhuur kan op elk moment van de dag, ook online. Tenerife is een vakantie bestemming dat erg goed is te verkenne…
Gepubliceerd door Roberta op 08-07-2008, laatst gewijzigd op 21-11-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.